Een domeinnaam is geen handelsnaam


Een domeinnaam is enkel een internetadres en dus niet automatisch een handelsnaam. Dat was onlangs het oordeel van Gerechtshof ’s-Gravenhage (Nederland) in een zaak tussen twee fysiotherapeuten. De discussie begon toen de ene inbreuk zou gemaakt hebben op de handelsnaam van de andere.

De Nederlandse rechter gaf aan dat een domein enkel tot handelsnaam kan gezien worden als deze in het handelsverkeer wordt gebruikt om het bedrijf of de onderneming aan te duiden. Belangrijk hierbij is hoe de onderneming zich presenteert op haar website maar ook op visitekaartjes,  advertenties en andere media.  Bovendien moet de perceptie van het algemene publiek ook steeds in aanmerkingen worden genomen.

De Nederlandse Handelsnaamwet geeft aan dat een handelsnaam de naam is waaronder een onderneming wordt gedreven. Het is dus ook de naam waaronder de onderneming in het handelsregister van de Kamer van Koophandel staat ingeschreven.

Artikel 5 van deze Nederlandse wet geeft aan dat er geen handel mag gedreven worden onder een naam die reeds door een ander rechtmatig wordt gevoerd. Bovendien mag er ook geen handel gedreven worden onder een naam die slechts in geringe mate afwijkt van een andere handelsnaam en mag deze ook geen merknaam bevatten waar de handelsnaamhouder zelf geen rechthebbende van is.

Conclusie: een domeinnaam kan dus niet zomaar gezien worden als een handelsnaam, tenzij de domeinnaam dezelfde is als de bedrijfsnaam waaronder de onderneming staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Be Sociable, Share!

Tags: , ,


Deel uw Mening